A magyarországi LUX filmnapokon négy alkotást mutatunk be március 21. és 24. között, online vetítésen, eredeti nyelven, magyar felirattal.

Az vetítéseken való részvétel ingyenes, jegyeket egy online kvíz kitöltésével lehet nyerni, amelyet az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szervez március 16. és 19. között. A nyertesek március 20-án e-mailben kapnak értesítést. A kiválasztott filmet a fesztivál ideje alatt egy tetszőleges időpontban tekinthetik meg a nyertesek.

Az öt jelölt alkotás közül négyet láthatnak az érdeklődők a LUX filmnapok alatt.

Az alkotások:

A méhek húszezer fajtája (16)
Estibaliz Urresola Solaguren
Spanyolország
2023
129 perc

Egy nyolcéves gyerek nem igazán érti, ahogyan a felnőttek hozzá viszonyulnak. Egyik nyáron, amelyet a nagynénjénél a méhkaptárak között tölt, az ő és édesanyja élete örökre megváltozik.

Hulló levelek (12)
Aki Kaurismäki
Finnország
2023
81 perc

A Hulló levelek két magányos ember (Alma Pöysti és Jussi Vatanen) történetét meséli el, akik a helsinki éjszakában botlanak egymásba, miközben a nagy Őt keresik. A nemes cél felé vezető útjukat azonban olyan nehézségek szegélyezik, mint a férfi alkoholizmusa, a telefonszámok elvesztése, hogy nem tudják egymás nevét és címét… Tény, hogy az élet hajlamos akadályokat gördíteni a boldogságukat keresők útjába.
A kedves tragikomédia Aki Kaurismäki munkásosztállyal foglalkozó trilógiájának (Árnyak a paradicsomban, Ariel, A gyufagyári lány) eleddig elveszettnek hitt negyedik része.

Az Adamanton (12)
Nicolas Philibert
Franciaország, Japán
2022
109 perc

Az Adamant egy egyedülálló napközi otthon, amely a Szajna vízén lebeg Párizs szívében. Mentális zavarral küzdő felnőtteket ápolnak itt, kapaszkodót nyújtva nekik az itt és mostban, hogy javítsanak állapotukon és hangulatukon. Az ápolószemélyzet minden erejével azon van, hogy hozzájuk ne szivárogjon be a pszichiátria másutt tapasztalható hanyatlása és elembertelenedése. A film kockáin keresztül betekinthetünk azoknak a betegeknek és gondozóknak a hétköznapjaiba, akik nap mint nap új élettel töltik meg az úszó létesítményt.
 

A tanári szoba (16)
Ilker Çatak
Németország
2023
98 perc

A gimnáziumba új matematika- és testneveléstanár érkezik. Az ifjú Carla Nowak viszont a tantestület többi tagjához képest idealista nézőpontból szemléli a világot. Az osztályában történt felderítetlen lopássorozat azonban hamar megkeseríti az iskola légkörét. Amikor egy török származású diákját gyanúsítják meg a lopásokkal, és megalázó módon az igazgató elé citálják, Carla úgy dönt, kideríti, mi az igazság.

További részletek a LUX közönségdíj weboldalán: https://lux-award.europarl.europa.eu/hu/