Elindult az Európai Parlament 2024-es európai választási információs kampánya

Április 29-én hétfőn startolt el az Európai Parlament tájékoztató kampánya a 2024-es európai parlamenti választásokról. Az Unió 27 tagállamában egyszerre induló kampány üzenete: “Szavazz Te is! Ne más döntsön helyetted!”

2024. június 6. és 9. között az Európai Unió 27 tagállamában összesen több mint 370 millió választópolgár járulhat majd a szavazóurnákhoz, hogy leadja voksát az európai parlamenti választásokon, és megválassza az európai parlamenti képviselőket a következő öt évre. Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatósága, mint minden EP-választás előtt, ebben az évben is intézményi tájékoztató kampányt folytat, hogy a választópolgárok minél szélesebb köre rendelkezzen információkkal a választásról, és hogy ösztönözze őket a szavazásra. A „Szavazz Te is! Ne más döntsön helyetted” jelmondattal futó kampány a demokratikus folyamatban való részvétel fontosságára hívja fel a figyelmet.

A tájékoztató kampány egyik fő eleme a „Szavazz Te is!” című négyperces kisfilm, melyben különböző uniós tagországok idős polgárai mesélnek a fiatalabb generációknak a demokráciához fűződő személyes élményeikről, és hangsúlyozzák, hogy a demokráciát nem lehet magától értetődőnek tekinteni.

A film főszereplői idős polgárok az EU különböző tagállamaiból. Olyan emberek, akik elég régóta élnek ahhoz, hogy lássák a világ változását. Megtapasztalták, hogy a demokrácia ereje milyen hatással van az életükre - vagy azért, mert valamikor nélküle éltek, vagy azért, mert különböző módon szembesültek annak törékenységével

Olyan idős emberekről van szó, akik talán életük utolsó szavazása előtt állnak, és ezért késztetést éreznek arra, hogy üzenjenek a következő generációnak - nem csak az unokáiknak, akik elkísérték őket erre a forgatásra, hanem a fiatalabb generációk többi tagjának is. Azért üzennek, hogy a demokrácia még sokáig éljen Európában - akkor is, amikor ők már nem élnek. Ahogy elmondják a filmben is: ehhez egy egyszerű dologra van szükség ¬- használni a szavazatunkat, hogy ne mások döntsenek helyettünk.

A film célja, hogy elgondolkodtasson bennünket a szavazás fontosságáról. Hiszen minél többen szavaznak, annál erősebb és legitimebb lesz a demokrácia. A cél az, hogy az európaiak tudatában legyenek a demokrácia fontosságának, a közös értékeknek, érzelmeknek és felelősségnek.

“Az európai demokrácia ma még fontosabb, mint bármikor korábban volt. Az Önök szavazata fogja eldönteni, milyen irányba halad tovább Európa az elkövetkező öt évben. Az Önök szavazata fogja megmutatni, milyen Európában akarunk élni. Szavazzanak Önök is, ne másik döntsenek Önök helyett! Minden szavazat számít!” – mondta Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.

A „Szavazz Te is!” című kisfilmmel és annak adaptációival 2024. április 29-től találkozhatnak az európai választópolgárok a televízókban, a rádiókban, a mozikban és a közösségi médiában, valamennyi tagállamban. A teljes 4 perces kisfilm megtalálható az EP YouTube csatornáin, és az „Európai választások 2024” weboldal dedikált részén (https://elections.europa.eu/video/hu). Az „Európai választások 2024”  weboldalon a választás szabályairól, menetéről is számos hasznos információt találnak a választópolgárok.
 
További információk
 
A Szavazz Te is! film letölthető
További videók
Sajtóeszköztár a 2024-es EP-választásokra
Európai Választások 2024 weboldal:
Fotók (Copyright: &CO/NoA, 2024. All rights reserved. Licenced to the Eureopean Parliament under conditions. Use or reproduction is prohibited without prior explicit permission from the respective right holders)